Head-tracking tutorijal

Vec par godina postoji uredjaj pod nazivom TrackIR koji se postavlja na vrh monitora, okrene se prema igracu i prati pokrete markera koji su postavljeni na njegovoj glavi. Marker moze biti kacket ili klip koji na sebi ima 3 reflektujuce povrsine/tacke pomocu kojih uredjaj moze precizno da odredi trenutni polozaj glave u prostoru i da ga u realnom vremenu prenese na virtuelni pogled u simulaciji. I sve to sa mogucnoscu podesavanja osetljivosti na pokret. Tako da za pun okret pogleda od 180 stepeni u igri, igrac u realnom svetu zaokrene glavu za recimo 30 stepeni.Cena ovog uredjaja kod nas u trenutku pisanja ovog teksta iznosi oko 200e. Na srecu, postoji Freetrack aplikacija koja kao ulazni uredjaj moze da iskoristi vecinu danasnjih web kamera cene cak ispod 10e, a da se dobiju zadovoljavajuci rezultati.

Slika

https://www.free-track.net/english/

 


Pozeljno je da web kamera podrzava rezoluciju u rasponu 320x240 piksela pa navise. Sa framerate-om od oko 30fps. Sto velika vecina jeftinih web kamera na trzistu omogucava. Jos bi pri izboru kamere bilo dobro proveriti na netu koliko je njen rad "tezak" za procesor u poredjenju sa drugim kamerama. Posto za razliku od TrackIR-a koji vec pripremljene podatke salje u kompjuter, Freetrack i sam drajver kamere koriste snagu procesora za svoje kalkulacije . Sto kod slabijih masina moze da utice na framerate u igri. Na Freetrack.net postoji lista proverenih kamera i preporuceni proizvodjaci.

https://www.free-track.net/english/hardware/webcam.phpU daljim primerima je koriscen Freetrack 2.2.0.279 u kombinaciji sa modelom kamere A4Tech PK333 koja na sebi ima dodatne diode za infracrveno dosvetljavanje u mraku. A u ovom slucaju su upotrebljene kao "pogonsko" svetlo za Freetrack reflektore(markere) na kacketu koji su napravljeni od reflektujuceg platna sa jeftinih reflektujucih prsluka koje je svaki vozac duzan da ima u svom automobilu.U odsustvu ovih IC dioda sa kamere, postoje razliciti nacini pravljenja markera sa postavljanjem obicnih dioda na kacket. Veliki broj interesantnih primera se moze videti na Freetrack sajtu. Najbitnija stvar kod samogradnje markera je da dioda ili reflektujuca povrsina ima veliki ugao vidljivosti prema kameri. Tako da okretanjem glave u stranu kamera ne izgubi marker iz vida, sto ce rezultovati u poskakivanju i kocenju virtuelnog pogleda. 

Slika

https://www.free-track.net/english/hardw ... allery.phpTakodje je bitno da u vidnom polju kamere ne bude nikakvih zbunjujucih svetlosnih refleksija koje bi aplikacija mogla da pomesa sa markerima.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iMBfXLsXPxQ

 

NAPOMENA: U video snimku je koriscena i GlovePIE aplikacija za povezivanje dva kompjutera, sto ne treba stavljati u vezu sa ovim tekstom.

Idealno bi bilo ekspoziciju kamere zatamniti tako da eliminise svo ambijentalno svetlo, a da ostanu vidljivi samo markeri. Detaljno podesavanje aplikacije i 
kamere autora ovog teksta mozete videti klikom na link.

 

FreetrackTutorial.jpgSto naravno treba posluziti samo kao smernica, jer svaki ambient, kamera i nacin izrade markera zahteva malo drugacije podesavanje.

S!
102nd-YU-Nitro

.