IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles

Link do originalnog clanka iz "Sveta kompjutera", 5.2004. >>

Nedavno se na tržištu pojavio novi dodatak za dobro poznatu simulaciju letenja IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles, jednostavno nazvan ACE. Ovaj nastavak nadograđuje postojeću instalaciju igre na verziju 2.0 i objedinjuje patcheve koji su se mogli pronaći na zvaničnom sajtu u poslednjih godinu dana.S

Jedna od najinteresantnijih stvari jeste mogućnost promene kamuflaže i oznaka aviona kojim letite. Glavnu novinu predstavljaju novi avioni kojima je moguće upravljati: YP-80, P-51, A6M, FW-152, H-162, Me-163, Go-229, kao i Bf-109Z. Prema dostupnim istorijskim informacijama, poslednji pomenuti avion nikada nije leteo.

Najviše će biti oduševljeni ljubitelji nemačke mlazne avijacije koja je korišćena u ratu. Pored odgovarajućih aviona, ubačeno je i nekoliko fiktivnih misija kao što je „Luftwaffe 46”. Posebno zanimljiv detalj je to što su avioni H-162 i Go-229 urađeni sa katapultirajućim sedištima, što je istorijski tačno. Postoji dosta novih aviona kojima nije moguće upravljati, već se samo nalaze u okviru enciklopedije, ali možete da se borite protiv njih.

Dodatak sadrži 20 novih single misija i sedam novih kampanja. Poboljšana je dinamika leta, kao i kompjutersko vođenje neprijateljskih aviona. Ubačeno je nekoliko novih nacija sa svojim avionima i misijama (na primer, Japanci). Moguće je leteti i u Mistelu (nemačka leteća bomba, kombinacija dva aviona), ali samo u okviru misije rušenja mosta. Možete leteti i u ruskoj letećoj skalameriji koja se sastojala od velikog TB-3 aviona nosača i dva lovca I-16, prikačena ispod krila. Možete čak i ispaljivati V-1 leteće bombe, ali prethodno morate sami da kreirate takvu misiju.

Jedna od najinteresantnijih stvari jeste mogućnost promene kamuflaže i oznaka aviona kojim letite. Kamuflažu (skin) određujete prilikom biranja vazduhoplova pre misije. To je u osnovi bitmapirana slika koju program obmotava oko 3D modela aviona po utvrđenom rasporedu, te su mogućnosti ograničene samo vašom maštom. Pored već ponuđenih skinova koji se nalaze u okviru same igre, možete ih skidati preko Interneta ili kreirati pomoću nekog grafičkog programa.

Postoje blanko skinovi na kojima je urađeno sve osim kamuflaže i oznaka (panelizacija, konture i neki unutrašnji delovi aviona). Sve što treba da uradite jeste da ih ofarbate i postavite željene oznake. To, doduše, zahteva poznavanje rada sa layerima u grafičkom programu kako ne biste farbanjem po osnovi izgubili panelizaciju i druge detalje. Potrebno je da skin bude zapisan u rezoluciji 1024x1024, u BMP formatu. Treba ga samo smestiti u odgovarajući folder igre.

Veliki broj skinova moguće je pronaći na adresi www.il2skins.com (stara  adresa) (ima ih preko 10 000). Najviše ima istorijski tačnih skinova, ali zanimljivi su i ostali, urađeni za potrebe virtuelnih eskadrila ili po principu „kako bi izgledao taj i taj avion da sam se ja pitao”...

Mi smo zemlja sa bogatom vazduhoplovnom tradicijom i možemo se pohvaliti time što smo pod svojom zastavom imali veliki broj različitih tipova aviona. Tako se na ovom sajtu nalazi i 68 skinova sa našim predratnim i posleratnim oznakama. Najviše su zastupljeni Bf-109E i Hurrican, a tu su i P-47, zarobljeni Bf-109G i Bf-110.

Djordje Miltenovic

Obavezno pročitati 

O nama

HFSX6.jpg

Sve informacije koje su Vam potrebne o Il 2 možete naći ovde, isto tako i o mnogim pratećim programima, kao što je na primer Team Speak, freetrack ... koji se koriste i u drugim igrama

Ako budete imali nekih problema pri instalaciji, pročitajte ponovo a ako je problem opet prisutan navratite do foruma i postavite pitanje na forumu i neko će već odgovoriti.

.